Principalul profil economic al comunei este agricultura, terenul agricol reprezentând 70% din suprafaţa totală. Creşterea animalelor şi păsărilor se realizează în sistem gospodăresc individual. Terenul arabil existent este folosit pentru:
- Culturi cerealiere (grâu, ovăz, porumb boabe);
- Legumicultură;
- Grădinărit;
- Plante de nutreţ.
- Păşunile şi fâneţele favorizează creşterea animalelor (ovine, bovine, cabaline, porcine)
- Masa lemnoasă rezultată din exploatarea suprafeţei de teren împădurite este folosită pentru construcţii, comerţ sau drept combustibil. Comuna TRAIAN are o situaţie aparte din punct de vedere socio-economic, caracteristică dată de anumiţi factori care pot fi transformaţi în avantaje faţă de zone similare, avantaje care trebuie fructificate în viitor şi care rezidă din:
- existenţa forţei de muncă aptă să conducă la dezvoltarea economică a comunei;
- absenţa poluării datorată lipsei activităţilor industriale şi a unui grad scăzut de utilizare a chimizării în agricultura; – preţ redus al terenului agricol, fapt care reprezintă un atu pentru potenţialii investitori
- marile suprafeţe ocupate de paşuni şi fâneţe care permit dezvoltarea unui sector zootehnic şi implicit a industriei alimentare
- terenurile agricole propice culturilor de viţă de vie şi pomi fructiferi, legumicultura, etc.
Dar, există şi unele dezavantaje care au contribuit la situaţia socială existentă, respectiv un nivel de trai al populaţiei nu foarte ridicat. Din păcate agricultura, principala ramură economică, este una de subzistentă, nepunându-se în acest moment problema surplusului şi a acumulării în condiţiile în care gospodăriile agricole au suprafeţe foarte mici care nu permit o agricultură performantă, iar gradul de mecanizare este foarte scăzut. Principalele dezavantaje ale comunei sunt următoarele:- relativa izolare faţă de centre urbane importante;
- zona monoeconomică ce depinde exclusiv de agricultură;
- infrastructura de transport deficitară;
- nivel de sărăcie crescut;
- solurile nu sunt foarte favorabile pentru anumite culturi agricole. În afară de factorii legaţi de evoluţia istorică recentă a zonei (cum ar fi regresul activităţilor economice după 1990 ), există şi factori legaţi de situaţia generală, de geografie, relief şi climat care au contribuit la situaţia existentă.
Astfel zona este monoeconomică, depinzând exclusiv de agricultură şi zootehnie. Iar terenurile nu sunt favorabile unei agriculturi performante datorită substratului argilos cu intercalaţii de nisipuri (cu excepţia anumitor culturi, cum ar fi viţa de vie, pomii fructiferi, legumicultura). Fărămiţarea proprietăţilor de după 1990, precum şi absenţa mecanizării determină o productivitate foarte redusă,
agricultura fiiind în acest moment una de subzistenţă care nu permite acumularea. Creşterea animalelor nu se desfăşoară în sistem industrial, cu eficienţa de rigoare, ci prin intermediul gospodăriilor individuale asigurând doar hrana populaţiei în gospodărie. Ar fi de menţionat totuşi numărul mare de ovine şi stânile existente pe raza comunei. Pornind de la aceste premize nefavorabile, autorităţile locale din TRAIAN au datoria de a îndrepta dezvoltarea economico socială a comunei în concordanţă cu potenţialul şi resursele locale. Se impune aşadar o diversificare a economiei locale prin atragerea de investitori în zonă, existând mai multe puncte forte:
situarea comunei la intersecţia unor rute comerciale şi rutiere, care pot localiza diverse afaceri, cum ar fi centre de colectare produse agrozootehnice, abator, piaţa şi obor, etc..- forţa de muncă ieftină.
- potenţial antreprenorial şi mobilitate a populaţiei în domeniul forţei de muncă (populaţia poate deschide mici afaceri de genul ciupercăriilor, crescătorii de melci, prepeliţe, struţi, legumicultură, etc.) În afară de investiţii în ferme de animale şi agricultură, se pot face
investiţii şi în alte activităţi economice, cum ar fi localizarea unor fabrici din alte regiuni, în condiţiile în care comuna dispune de forţă de muncă. Şi ne gândim la activităţi economice care pot deveni specifice, cum ar fi fabrici de materiale de construcţii. Nu trebuie însă neglijate iniţiative economice individuale la nivel de comună, cum ar fi deschiderea de ciupercării, creşterea prepeliţelor, etc., afaceri care nu necesită capitaluri de start importante, deoarece locuitorii nu dispun de aceste sume.
Agricultura și comerțul au cunocut o creștere de peste 20%. De remarcat faptul că, dacă la nivelul anului 2006, pe primul loc în gama activităților desfășurate se situa comerțul și abia pe locul secund urma agricultura, în 2013 pe primul loc este agricultura, comerțul situînduse abia pe locul 3. Se remarcă diversificarea paletei activităților, cum ar fi de pildă, apariția apiculturii în rândul activităților agenților economici. Numărul mare de agenți economici care activează în domeniul agriculturii și apiculturii se datorează, în principal, facilităților acordate în cadrul programelor SAPARD și FEADR. De altfel, toate PFA-urile care au ca obiect de activitate agricultura și apicultura au accesat fonduri pe FEADR pentru ferme de subzistență.- Majoritatea agenților economici din comuna TRAIAN sunt PFA-uri, Î. I, Asociații familiale etc, acestea însumând un procent de 83% din totalul firmelor din comuna TRAIAN.
- Faptul oferă indicii despre profilul afacerii. Toate firmele care au optat pentru aceste forme sunt de dimensiuni mici, de multe ori având 1 angajat (care de multe ori este și patronul /administratorul afacerii)- procentul firmelor cu un angajat este de 80%- , cu un salariu (declarat) la nivelul minimului pe economie. Sunt firme de subzistență așadar, mai ales cele din domeniul agricol și apicol, cu un profit minim și număr de angajați redus la minimum.
Agricultura
Agricultura şi creşterea animalelor sunt principalele ramuri economice ale comunei, cele care asigură existenţa întregii populaţii. Agricultura şi creşterea animalelor sunt principalele ramuri economice ale întregii populaţii.
Suprafața totală a comunei TRAIAN, în 2021 este de 3596 ha, din care:
- Teren forestier – 583 ha,
- teren agricol – 2800 ha,
- ape si balti –104 ha,
- constructii-30 ha
- cai de comunicatii-26 ha
- terenuri degradate-53 ha
- Ponderea în cadrul suprafeței totale a comunei TRAIAN este deținută de terenul agricol, cu 75%.
Terenul forestier deține 15%, restul de aproximativ 6% fiind ocupat de ape, drumuri, alte terenuri și suprafețe supuse îmbunătățirilor funciare. Procentul acestei ultime categorii, de 3% este mic, comparativ cu necesarul (si amploarea) lucrărilor de îmbunătățiri funciare care s-ar impune la nivelul comunei. De altfel, în ultimii 10 ani nu s-au efectuat niciun fel de acțiuni de îmbunătățiri funciare.Cauzele care au condus la acestă situație sunt specifice acestui sector, sunt cauze general valabile pentru întreaga suprafața agricolă a țării însă aplicabilitatea lor locală a fost deplin dovedită:divizarea marilor suprafețe agricole, furturile și vandalizările din patrimoniu, uzura fizică și morală a echipamentelor și dotărilor, lipsa fondurilor de întreținere și exploatare, lipsa fondurilor pentru investiții noi, conștientizarea deficitară a unor specialiști și a unor structuri cu putere de decizie din agricultură cu privire la importanța majoră a lucrărilor de îmbunătățiri funciare. Efectele lipsei acestor lucrări se referă în special la eroziunea și degradarea accentuată a solului cu efecte dezastruoase pe termen lung.